”Jag får bara ta emot diktat”

TERACOMS NEDSKÄRNINGAR2003-12-09
Facket nekas att lämna egna förslag när krisdrabbade Teracom nu skär ned verksamheten. Bolaget minskar med 120 tjänster.
Av:  Christian Örjestål

Tidigare har facket och arbetsgivaren alltid jobbat tillsammans för att lösa ekonomiska problem inom koncernen. Den här gången är det annorlunda.

– Nu vet jag hur det känns att tillhöra den förlorande sidan i en fredsförhandling, säger John-Olof Blomkvist, ordförande för ST vid Teracom. Jag får bara sitta ned och ta mot diktat. Jag får lyssna men jag får inte komma med egna förslag eller alternativa lösningar. Det här gör mig besviken och rent ut sagt förbannad.

Här de viktigaste punkterna i åtgärdsprogrammet för Teracom:

  • Bolagets olika funktioner koncentreras till Stockholm.
  • Säljresurserna lokaliseras närmare kunderna och utvecklingsresurserna lokaliseras till Stockholm.
  • Staben kommer att finnas i Stockholm.
  • Drift och kundservice ska finnas kvar över hela landet, dock oklart i vilken omfattning.
  • Kaknästornet säljs.
  • 174 tjänster försvinner från företagets olika kontor fördelade på följande sätt: Malmö 10 tjänster, Göteborg  33, Karlstad 6, Stockholm 27, Sundsvall 10, Luleå 59 och övriga orter 29 tjänster.

Vissa tjänster kommer att outsourcas samtidigt som anställda pensioneras eller erbjuds avtalspension. 55 tjänster omlokaliseras till Stockholm, Sundsvall och Malmö. Det  innebär att cirka 120 tjänster försvinner.

– Vi förstår att bolaget måste spara. Och det är okej om bolaget drar ned på  ekonomiska grunder men när de vill outsourca tjänster då handlar det mer om ideologi. Det ställer vi bara inte upp på, säger John-Olof Blomkvist.

Åtgärdsprogrammet påverkar Teracoms roll på telemarknaden.
– Vi går från att leda den tekniska utvecklingen till att mer följa den, sa Teracoms VD Jan Danielsson.

Sparpaketet, som beräknas att ge full effekt år 2004, ska minska Teracoms kostnader med 150 miljoner.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.