Jämförelser ska göra staten effektivare

FÖRVALTNING2015-04-01

Systematiska jämförelser ska hjälpa de statliga myndigheterna att lära av varandra för ökad effektivitet och bättre hushållning. Det föreslår den så kallade benchmarking-utredningen.

Den särskilde utredaren Urban Karlström har lämnat sitt betänkande om systematiska jämförelser för ökat lärande i staten till regeringen. I utredningen föreslås att ett permanent program för systematiska jämförelser inrättas. Syftet är att underlätta gemensamt lärande inom förvaltningen och åstadkomma en bättre helhetssyn på statens verksamhet.

Enligt förslaget ska Ekonomistyrningsverket och Statskontoret gemensamt ansvara för att utveckla och genomföra programmet. Utvecklingen av arbetssättet ska ske stegvis och i direkt samspel med de statliga myndigheterna.

”Genom att jämföra sin verksamhet med andras får vi möjligheter att både lära av andra och att reflektera över vår egen vardag, Vi ser en stor potential i att statliga myndigheter jämför sig med och lär sig av varandra. Gränsen för lärande och erfarenhetsbyte går dock inte vid staten utan myndigheterna har också mycket att lära sig av näringslivet och kommunsektorn”, säger Urban Karlström i ett pressmeddelande.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA