Jämo hotar med arbetsdomstolen

FÖRSÄKRINGSKASSAN2003-06-26
Försäkringskassorna får leva med sitt gamla könsdiskriminerande pensionsavtal åtminstone till efter sommaren. Därefter vill Jämo att arbetsgivaren tar initiativ till nya förhandlingar. Annars riskerar ärendet att hamna i Arbetsdomstolen.
Av:  Ann-Charlotte Viklund

Parterna på försäkringskasseområdet kunde, som bekant, inte komma överens om att ändra i pensionsavtalets övergångsbestämmelser, som anmälts till Jämo, utan att samtidigt försämra villkoren för försäkringskassornas kvinnor. Läget är därmed låst.

Arbetsgivarparten, Försäkringskasseförbundet (FKF), har nu också förklarat för Jämställdhetsombudsmannen, JämO, varför man inte kunnat bli överens med ST om ett nytt pensionsavtal för försäkringskassorna.

FKF hävdar att det skulle kosta 600 miljoner kronor under en 25-årsperiod att ge männen samma villkor som kvinnorna har idag. FKF vill därför höja pensionsåldern för kvinnor födda 1947-1954 till 61 år. För alla som är födda efter 1954 är pensionsåldern 65 år. Sådana försämringar kan ST, som räknat kostnaden till högst 350 miljoner under samma period, inte acceptera för sina medlemmar.

Jämo, som konstaterat att nuvarande pensionsavtal innehåller könsdiskriminerande bestämmelser, räknar med att förhandlingarna återupptas efter sommaren. I annat fall kan Jämo tvingas stämma arbetsgivaren till Arbetsdomstolen och kräva att pensionsavtalet upphävs. Då måste ett nytt avtal under alla omständigheter förhandlas fram.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.