JK kritiserar polis och åklagare

JK2005-12-13

Justitiekanslern, JK, prickar poliser och en åklagare i Stockholm för att ett yttrandefrihetsbrott i en radiosändning hann preskriberas innan JK fick in anmälan om brottet.

Det var i ett radioprogram i Radio Stockholm som en journalist sa att en namngiven person var nazist och sympatiserade med nazister. Den omnämnde personen gjorde en polisanmälan för förtal.

När det gäller tryckfrihets- och yttrandefrihetsbrott – brott mot grundlagen – är JK ensam behörig åklagare att väcka åtel. Om anmälan kommer in ska den behandlas med förtur och skickas vidare till JK.

Men polisen inledde istället en förundersökning samma dag som anmälan lämnades in. En månad senare beslutade polisen på egen hand att lägga ner förundersökningen, eftersom man inte ansåg att det begåtts något brott som kunde leda till allmänt åtal.

Anmälaren överklagade beslutet att lägga ner förundersökningen, och ärendet överlämnades då till åklagaren. Och där blev anmälan liggande under ett halvår.

Varken de berörda poliserna eller åklagaren insåg att ärendet gällt ett yttrandefrihetsbrott. Till JK kom inte anmälan förrän sju månader efter att radioprogrammet sänts. Preskriptionstiden för yttrandefrihetsbrott är sex månader.

”De angivna felen från åklagarens och de berörda polismännens sida är av sådant slag att ingen av dem kan undgå kritik”, skriver JK.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA