JO-kritik mot Försäkringskassan

FÖRSÄKRINGSKASSAN2010-01-29

I tretton fall riktar Justitieombudsmannen, JO, kritik mot missförhållanden på försäkringskassekontor runtom i landet. I flera fall har människor blivit utan försörjning under lång tid.

JO riktar kritik eller allvarlig kritik mot tretton försäkringskassekontor och kräver åtgärder, uppger Rapport. I flera fall har Försäkringskassan låtit personer stå utan försörjning i många månader.

Försäkringskassan i Ystad vägrade att registrera en person och dennes tre barn, trots att de alla hade permanent uppehållstillstånd. Motiveringen var att Migrationsverket enligt Försäkringskassans handläggare beviljat uppehållstillstånd på felaktiga grunder.

I ett annat av de ärenden JO granskat fick en person vänta i åtta månader på ett beslut om ersättning, trots att Försäkringskassan visste att personen inte hade någon annan försörjning.

I Halmstad fick en person vänta i sex månader på omprövning av ett pensionsärende. Försäkringskassan förklarar den långa handläggningstiden med underbemanning, men JO hänvisar till att förvaltningslagen föreskriver snabb handläggning och säger att sex månader är en orimligt lång tid.

JO konstaterar också att yttranden och överklaganden från personer som fått avslag, i flera fall aldrig kommit fram till den handläggande tjänstemannen.

JO kräver att samtliga 13 försäkringskassor vidtar åtgärder så att inte felaktigheterna upprepas.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA