JO-kritik mot konsulters kunskap om offentlighetsprincipen

TRAFIKVERKET2022-05-09
Trafikverket får hård kritik av Jusitieombudsmannen, JO, för hur konsulter hanterar allmänna handlingar. Myndigheten måste skyndsamt säkerställa att konsulter får den utbildning som krävs, anser JO.

Upprinnelsen till kritiken grundar sig i ett fall då en fastighet i Göteborgstrakten upphörde att vara ansluten till dagvattenledningen efter ett vägbygge i närheten. Ägaren till fastigheten hade en omfattande dialog med en inhyrd byggledare på Trafikverket, utan att den registrerades. Först 1,5 år senare diariefördes delar av kommunikationen som en enda handling.

I ett svar till JO uppger Trafikverket att myndigheten har ett stort antal konsulter som ”inte alltid tillräckligt tydligt informerats om vikten av diarieföring”. Det är något som JO ser mycket allvarligt på.

”Jag ser med oro på vad detta kan innebära för offentlighetsprincipens tillämpning vid Trafikverket. Myndigheten måste skyndsamt säkerställa att dess uppdragstagare får den utbildning som krävs för att myndigheten ska fullgöra sina skyldigheter”, skriver JO Per Lennerbrant i sitt yttrande.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.