Bild: Roland Magnusson/Mostphotos

JO-kritik mot Lantmäteriet för långsam handläggning

LANTMÄTERIET2023-12-21

Justitieombudsmannen, JO, kritiserar Lantmäteriet för alltför långa handläggningstider av spridningstillstånd för flygbilder. ”Handläggningstiden senare delen av 2022 och i januari 2023 har inte har varit rimlig”, konstaterar JO Katarina Påhlsson i sitt beslut.

Sedan JO i början av 2023 beslutade att granska Lantmäteriets hantering av spridningstillstånd har ett antal anmälningar gjorts mot myndigheten. Enligt Lantmäteriets yttrande har antalet ärenden som rör spridningstillstånd ökat kraftigt, från 713 ärenden 2016 till 22 616 ärenden 2022. Ökningen beror på en ökad användning av drönare för fotografering.

Lantmäteriets handläggningstid för spridningstillstånd ökade från 5 arbetsdagar i början av maj 2022 till 71 arbetsdagar i mitten av januari 2023. Lantmäteriet har det senaste året märkt en sjunkande trend i antalet ärenden och enligt myndighetens prognos kommer antalet ärenden under 2023 att uppgå till 16 000. Men Lantmäteriets bedömning är ändå att det inte kommer att vara möjligt att nå en rimlig handläggningstid inom den närmaste framtiden. 

I sitt beslut konstaterar JO att Lantmäteriet så sent som i december 2023 på sin webbplats informerade om att handläggningstiden för ansökningar om spridningstillstånd uppgick till cirka 40 arbetsdagar. 

JO uttalar att det är angeläget att handläggningen av ansökningarna om spridningstillstånd fungerar tillfredställande och påminner om att ärendena måste prövas både noggrant och effektivt samt utan att kravet på rättssäkerhet eftersätts. 

”Jag kan därför inte annat än instämma i Lantmäteriets egen bedömning att handläggningstiden för spridningstillståndsärendena under senare delen av 2022 och i januari 2023 inte har varit rimlig. Trots att Lantmäteriet strukturerat arbetat med den aktuella ärendekategorin kan myndigheten inte undgå kritik för den långsamma handläggningen”, skriver JO Katarina Påhlsson i sitt beslut.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA