JO kritiserar anstalt

KRIMVÅRD2007-02-21

Justitieombudsmannen, JO, är kritisk mot att personal på kriminalvårdsanstalten Tidaholm uppträtt oprofessionellt gentemot intagna.

En intagen JO-anmälde att han blivit illa behandlad av personalen på Tidaholmsanstalten. Han hade blivit kallad ”bögjävel” och hotats med isolering som ett skämt.

Överhuvudtaget ansåg han sig ha blivit behandlad utan respekt. Personalen uppträdde enligt anmälaren genomgående på ett aggressivt, spydigt och oförskämt sätt mot de intagna.

Enligt anstaltens svar på kritiken känner man igen mycket av det som tas upp i anmälan som dagligen förekommande. Det som anmälaren uppfattat som spydigt och oförskämt är en del av den familjära stämning som uppstår på en avdelning där personal och intagna arbetar mycket nära varandra. Personalen anser att vissa intagna motarbetar en öppen dialog och istället använder sig av JO-anmälan som ett redskap när man känner sig felbehandlad.

Anstaltsledningen säger sig inte ha anledning att tro annat än att personalen uppträder professionellt gentemot de intagna.

”Jag är självfallet medveten om att vårdare och intagna befinner sig nära varandra och att en viss jargong dem emellan kan uppstå. En kommentar som en intagen kan uppfatta som ett skämt kan en annan intagen uppfatta som mycket kränkande. Anstaltens personal har dock en skyldighet att agera professionellt i alla situationer och ständigt göra avvägningar inför vad de säger och gör. Det är aldrig acceptabelt att en vårdare på skämt säger att en person ska isoleras. Tillmälen som ”bögjävel” får överhuvudtaget inte förekomma”, skriver JO Cecilia Nordenfelt.

I övrigt noterar JO att Kriminalvårdens regionkontor ska stötta Tidaholmsanstaltens fortsatta arbete med etikfrågor.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA