JO kritiserar Försäkringskassan för felaktig hantering

SOCIALFÖRSÄKRINGAR2021-09-03

Justitieombudsmannen, JO, riktar allvarlig kritik mot Försäkringskassan för att myndigheten utan stöd i lagen begärt in kontouppgifter om en försäkrad från dennes bank.

I samband med en kontrollutredning kring sjukpenning begärde Försäkringskassan in kontouppgifter från en bank med hänvisning till bestämmelser om uppgiftsskyldighet i socialförsäkringsbalken, SFB. Enligt den lagtext myndigheten hänvisade till är banken tvungen att lämna de begärda uppgifterna.

Nu konstaterar JO i sitt beslut att eftersom de uppgifter som Försäkringskassan begärde inte hade betydelse för den aktuella kontrollutredningen saknade myndigheten befogenhet att begära in dem med stöd av de angivna bestämmelserna.

Av Försäkringskassans begäran till banken framgick inte heller vilket ärende myndighetens utredning gällde. Därför kunde banken inte självständigt bedöma om det var en korrekt begäran som banken var tvungen att efterkomma.

JO har enligt beslutet sedan tidigare kritiserat Försäkringskassan för att ha begärt in utredningsmaterial från banker med hänvisning till bestämmelser som inte har varit tillämpliga:

”För att allmänhetens förtroende för myndighetens objektivitet inte ska rubbas är det viktigt att Försäkringskassans utredningar bedrivs på ett opartiskt och sakligt sätt och under ordnade former”, skriver JO Thomas Norling i beslutet.

Försäkringskassan har svarat JO att myndigheten kommer att se över rutiner och mallar, samt genomföra informationsinsatser, eftersom tidigare vidtagna åtgärder inte visat sig vara tillräckliga. JO är inte nöjd med svaret.

”Det är mot bakgrund av JOs tidigare kritik och förtydliganden oroande att sådana åtgärder inte redan var genomförda vid tidpunkten för Försäkringskassans remissvar. Försäkringskassan förtjänar allvarlig kritik för det som har kommit fram i ärendet. Jag förutsätter att Försäkringskassan numera har genomfört alla åtgärder som kan behövas för att liknande brister inte ska återkomma”, skriver JO.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA