JO kritiserar häkten

KRIMINALVÅRDEN2009-03-10

Justitieombudsmannen, JO, kritiserar Kriminalvården för att inte alla häkten tillåter att försvarare besöker sina klienter under kvällstid. Enligt lag får de inte förvägras den rätten.

Det är i södra och västra Sverige som vissa häkten inte tar emot advokatbesök efter kontorstid. I Stockholmsregionen har inte Kriminalvården sådana begränsningar, samtliga tre häkten är öppna även för besök kvällstid. 

Kriminalvården förklarar de begränsade besöksmöjligheterna med höga kostnader och sparkrav från regeringen:

”Det betyder att Kriminalvården inte kan utöka antalet anställda vid landets häkten för att kunna tillgodose advokaters önskemål att kunna besöka sina klienter på kvällstid. För att öka tiden för besök tre timmar några dagar i veckan skulle det innebära en ökad permanent bemanning som innebär en kostnadsökning för ett häkte på cirka 300 000 kronor”, skriver generaldirektör Lars Nylén i ett yttrande.

Eftersom en försvarare inte ens kvällstid bör avvisas från häktet utan att ha fått träffa sin klient, bör enligt Kriminalvårdens mening ändå advokaters besök kunna äga rum kvällstid om besöket föranmälts i god tid.

JO Cecilia Nordenfelt skriver att hon inser att brist på resurser skapar problem att tillgodose rättigheter, men icke desto mindre förutsätter hon att häkten som inte följer rättegångsbalken ändrar sina rutiner. Om resurserna inte räcker till bör en advokat åtminstone få möjlighet att träffa sin klient kvällstid om besöket anmäls i förväg.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA