JO kritiserar Kriminalvården

KRIMVÅRD2006-03-08

JO riktar kritik mot Kriminalvården i Göteborg som anlitat väktare som saknat erforderlig utbildning och skriftliga förordnanden.

Kriminalvården i Göteborg anlitar i hög grad väktare från privata bevakningsbolag för olika uppdrag. I samband med arbetsanhopningar kan 25-30 väktare samtidigt tjänstgöra med olika uppdrag inom och utom häktet. Det är framför allt i samband med rättegångar, transporter och sjukhusvistelser väktare kallas in.

Enligt gällande föreskrifter ska väktare som anlitas för uppdrag inom kriminalvården ha genomgått en introduktionsutbildning i kriminalvård och ha ett skriftligt förordnande för det uppdrag det gäller. Kriminalvården i Göteborg JO-anmäldes förra året för att man upprepade gånger brutit mot föreskrifterna.

”Häktet i Göteborg följer i allt väsentligt gällande bestämmelser vid anlitande av väktare för bevakningsuppdrag i och utanför förvaringslokalen. Det föreligger vissa brister avseende det skriftliga förordnandet till väktaren i det enskilda fallet samt avsaknad av introduktionsutbildning i vissa fall. Dessa brister är emellertid av administrativ karaktär och har inte äventyrat bevakningsuppdragen”, skriver Kriminalvården i Göteborg till sitt försvar.

”Detta är enligt min mening mycket otillfredsställande”, skriver JO Cecilia Nordenfelt.

”För att upprätthålla en hög nivå av säkerhet inom kriminalvården och i förhållande till allmänheten är det av vikt att de väktare som anlitas för bevakningsuppdrag är lämpade för uppdraget och har erforderlig utbildning. För att möjliggöra en kontroll av att uppdraget utförs på ett korrekt sätt är det dessutom nödvändigt att det har meddelats ett skriftligt förordnande.”

Kriminalvården lovar i sitt svar till JO att ändra sina rutiner i enlighet med gällande regelverk. Därför vidtar JO ingen ytterligare åtgärd.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA