JO kritiserar tillfälligt häkte

KRIMVÅRD2006-12-13

Bristande standard kan accepteras när platsbristen är stor, men att en häktad inte får möjlighet att vistas utomhus en timme dagligen är inte acceptabelt, anser Justitieombudsmannen, JO.

En kvinna som anhölls och häktades i mars 2006 fick tillbringa fyra veckor i polisens arrestlokaler i Sundsvall, eftersom häktet i Härnösand var fullbelagt. Hon JO-anmälde polisen och Kriminalvården.

Enligt anmälan var de sanitära förhållandena undermåliga. Toaletten var avsedd för urinprovstagning och hade ett fönster genom vilket personalen kunde ha uppsikt. Där saknades tvål och luktade urin.

Hon fick inte information om vare sig ordningsregler eller gällande lagstiftning, och när hon skulle kontakta advokat fick hon vänta ett och ett halvt dygn innan det blev någon telefon ledig. Hon klagade också i övrigt på den låga standarden i arresten.

JO konstaterar i sitt yttrande att det är viktigt att den som är häktad får information om lokala ordningsregler och bestämmelser och att det inte är tillfredsställande att en häktad får vänta en och en halv dag på att få kontakt med sin försvarare. Men ibland gör platssituationen att man måste utnyttja tillfälliga häktesplatser med lägre standard:

”Att utrusta dessa tillfälliga häktesplatser på det sätt som stadgas i häktesföreskrifterna skulle medföra betydande kostnader. I dessa fall får det således dessvärre godtas att de intagnas bostadsrum inte fullt ut uppfyller den standard som en intagen skall ha enligt föreskrifterna”, skriver JO Cecilia Nordenfelt.

Däremot anser JO inte att det är acceptabelt att den häktade inte får möjlighet till en timmes utevistelse varje dag eller att man inte får tillgång till gällande ordningsregler:

”Dessa rättigheter är sådana som bör kunna tillgodoses oavsett var den häktade förvaras.”

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA