Kärv vårbudget oroar

ST2007-04-16
– Uppräkningen av myndigheternas anslag är oroande låg! Det är den lägsta på 15 år och kommer att sätta spår i verksamheten. Det säger STs ordförande Annette Carnhede om regeringens vårbudget. Men hon ser ljusglimtar.

Den låga uppräkningen av myndigheternas anslag innebär att de inte kompenseras för ökade priser och löner vilket också påverkar verksamheten. Kraven på vad de ska åstadkomma minskar inte, konstaterar STs förbundsordförande Annette Carnhede.

 

– Tidpunkten kunde inte vara sämre. Samtidigt som besparingskraven på många myndigheter minskar kommer nu krav på ytterligare besparingar.

 

Men även om denna budget enligt Annette Carnhede har en del kärva inslag, visar den ändå att det fackliga engagemanget är mer betydelsefullt än på länge.

 

Arbetslivsinstitutet, Integrationsverket och Djurskyddsmyndigheten har tillförts ytterligare medel för att kunna göra avvecklingen av verksamheten mjukare. Det tolkar hon som att regeringen tagit visst intryck av den massiva kritik som följde på beslutet.

 

– Även om vi aldrig kan sympatisera med de nedläggningar som nu genomförs är det ändå ett mera anständigt sätt att gå tillväga. Regeringens mjuknande attityd visar också hur viktigt vårt fackliga engagemang är – inte minst för de anställda som drabbas. Men nöjda är vi inte.

 

Hon framhåller att ST räknar med att regeringen tar sitt ansvar för de statliga myndigheter som ska omstrukturera sin verksamhet. I dagsläget saknas över en halv miljard kronor för att Försäkringskassan, Arbetsmarknadsverket och Arbetsmiljöverket ska kunna leva upp till regeringens krav.

 

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.