A-kassor i gång igen efter cyberattack

A-KASSAN2022-12-08

Efter den cybersäkerhetsrelaterade incidenten i förra veckan fungerar nu samtliga a-kassors it-system igen.

Det var på torsdagen i förra veckan som en av Sveriges a-kassor utsattes för en säkerhetsrelaterad incident. I förebyggande syfte stängdes därefter it-systemen för alla 24 a-kassorna ned. A-kassorna har sammanlagt omkring 3,9 miljoner medlemmar.

Efter en knapp veckas nedstängning öppnades systemen upp igen under onsdagskvällen. Sveriges a-kassor, service- och intresseorganisationen för a-kassorna, har meddelat att den utbetalning som skulle gjorts under torsdagen är försenad och i stället kommer att genomföras under fredagen och på tisdag i nästa vecka.

Rolf Darner, kassaföreståndare för STs a-kassa, berättade i förra veckan att STs a-kassa inte utsatts för attacken och att det inte fanns någon risk för att personuppgifter läckt. Utbetalningarna från STs a-kassa görs senare i månaden och ska därför inte heller påverkas av nedstängningen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.