A-kassornas system nere efter misstänkt cyberangrepp

A-KASSORNA2022-12-02

Samtliga a-kassors it-system ligger för tillfället nere. Enligt Dagens Nyheter ska det vara en cyberattack som ligger bakom problemen. Kassaföreståndaren Rolf Darner säger till Publikt att det inte är STs a-kassa som utsatts för attacken.

Just nu går det inte att komma åt någon av de 24 a-kassornas tjänster via webben, rapporterar Dagens Nyheter. Det ska däremot fortfarande vara möjligt att kontakta sin a-kassa via telefon.

Sveriges a-kassor, service- och intresseorganisationen för a-kassorna, som står för de gemensamma it-systemen bekräftar nedstängningen i ett pressmeddelande.

”På grund av en säkerhetsrelaterad incident har alla a-kassors system tillfälligt stängts ned i förebyggande syfte. Det innebär att medlemmar kan ha svårt att just nu över huvud taget nå sin a-kassa”, skriver organisationen i pressmeddelandet.

Bakgrunden till nedstängningen ska enligt Dagens Nyheter vara ett cyberangrepp mot en av a-kassorna under torsdagen. På grund av den stora mängden personuppgifter som a-kassorna hanterar har händelsen anmälts till Myndigheten för samhällsskydd och berdskap samt till Integritetsskyddsmyndigheten.

A-kassorna har sammanlagt omkring 3,9 miljoner medlemmar.

”Vi har stängt ner a-kassornas miljöer för att kunna fortsätta utredningen och analysera så vi minimerar skador och andra konsekvenser”; säger Johan Ahlgren, kommunikationschef på Sveriges a-kassor till Dagens Nyheter.

Sveriges a-kassor skriver i det pressmeddelande som skickades ut på fredagsförmiddagen att man nu kommer att analysera och utreda den säkerhetsrelaterade incidenten för att minimera risken för skador på systemen.

På STs a-kassas webbplats möts besökare just nu av följande text:

”Just nu pågår systemunderhåll av Mina sidor och Mitt medlemskap. Vi återkommer när det går att logga in igen”.

Men det är inte STs a-kassa som blivit angripen, berättar kassaförståndaren Rolf Darner.

– Vi har inte utsatts, säger han till Publikt.

Finns det ändå någon risk att era personuppgifter har spridits?

– Nej, inte i det här fallet, eftersom vi inte har utsatts för det här, utan det är en annan a-kassa som har drabbats.

Han hoppas att systemen snart ska vara uppe igen.

– Vår förhoppning och den informationen jag har just nu är att man arbetar för att öppna upp igen under dagen, och att det här inte ska få någon större påverkan. Det påverkar så klart alla medlemmar att man inte kan logga in just nu, men att det inte kommer att försena några utbetalningar.

Kan utbetalningarna bli försenade om det blir mer långvarigt?

– Våra medlemmar får ersättningen utbetald veckan som den 24 infaller, så det är flera veckor bort, så det bör inte påverkas.

Under tiden som systemen ligger nere går det fortfarande att kontakta STs a-kassa via telefon eller kontaktformuläret på a-kassans hemsida.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.