Klartecken för postfusion

POSTEN2009-04-22

EU-kommissionen har godkänt fusionen mellan svenska Posten och Post Danmark. Det nya bolaget kan vara igång redan till 1 juli, tror Kjell Strömbäck, ordförande för ST inom Posten.

Kommissionen har prövat fusionsplanerna mot bakgrund av EG:s koncentrationsförordning. Enligt beslutet kommer en sammanslagning inte att påtagligt hämma konkurrensen på postområdet.

– Vi tycker det är bra att vi har fått det här beskedet. Från STs sida är vi positiva till fusionen, säger Kjell Strömbäck.

I beslutet förutsätter kommissionen att de två postbolagen avvecklar delar av paketverksamheten företag till företag i Danmark, eftersom Postens dotterbolag Ståhlfors tillsammans med Post Danmark skulle få alltför dominerande ställning på den danska marknaden. De två bolagen har utfäst sig att genomföra sådana åtgärder. Förändringarna kommer inte att påverka jobben i svenska Posten, säger
Kjell Strömbäck:

– Nu kommer det nya bolaget att riggas under maj månad. Den nya styrelsen kommer att få lika många ledamöter från vardera landet. Löntagarrepresentationen kommer att se ut som tidigare.

Svenska Postens nuvarande vd Lars G Nordstrand kommer att bli vd i det sammanslagna bolaget och Post Danmarks styrelseordförande Fritz H Schur blir ordförande i den nya styrelsen.
Kjell Strömbäck tror att den nya organisationen kan sjösättas redan till den 1 juli.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA