Postfusionen klar till sist

FÖRDJUPNING: AVREGLERING2009-02-03

Det nya svensk-danska postbolaget, som skulle börjat sin verksamhet 1 januari i år, har först nu ordnat villkoren för fusionen. I Europa laddar man för avregleringen av en marknad värd ett tusen miljarder kronor.

Den 1 april i fjol presenterade en glad Maud Olofsson samgåendet mellan svenska och danska Posten. Affären skulle varit klar före nyår, men inte förrän 2 februari i år var den i hamn. Danska staten köper ut riskkapitalisterna i CVC, som i gengäld tar över Post Danmarks del i belgiska posten.

– Genom ett nordiskt samarbete tryggas postutdelningen i hela landet, lovade näringsminister Maud Olofsson då fusionen presenterades. Bolaget blir mer intressant för globala samarbetspartners.

För första gången går två statliga postföretag frivilligt samman. Affären drivs fram av EUs marknadsliberalisering. Riksdagen godkände den i juni 2008 med motivet att ett starkare bolag bättre kan värna en samhällsomfattande posttjänst på sikt. Dessutom ökar värdet på det sammanslagna bolaget med 7,5 miljarder kronor, enligt regeringens rådgivare, investmentbanken Goldman Sachs. Riksdagen godkände också att Posten kan börsnoteras, men tidigast 2014. Facken och oppositionen är emot en börsnotering.

Det nya bolaget skulle ha varit i drift 1 januari 2009. Men riskkapitalbolaget CVC ville byta sina 22 procent av Post Danmark mot Post Danmarks 25 procent av belgiska De Post, där CVC själva redan ägde 25 procent. När de affärerna nu slutligen blivit klara görs fusionen mellan svenska och danska staten.

Oenighet om värdering

Tvisten gällde värderingarna av de båda postbolagen. CVC betalade 1,3 miljarder danska kronor år 2005 för sina 22 procent i Post Danmark. Enligt en värdering av Nordea hade värdet stigit till 2,4 miljarder i fjol. Men värdet på den belgiska andelen hade stigit ännu mer och CVC betalade Post Danmark 2,8 miljarder danska kronor. Hur mycket danska staten får betala för CVCs aktier i Post Danmark har inte offentliggjorts.

CVCs Nordenchef Peter Törnquist, som suttit i Post Danmarks styrelse, är förtegen om hur förhandlingarna gått till, men tror på affären:

– Vi står benhårt bakom den industriella logiken i fusionen. Men jag sade redan förra våren att en så stor och komplicerad affär tar tid. Vi har försvarat CVCs intresse, bland annat i De Post.

– Hur det går på sista raden? Ja, vi får väl se när farbror Joakim går in i valvet och räknar sekinerna...

Problem i postföretag

Peter Törnquist tvivlar på att vi får se några fler stora affärer mellan EUs postföretag inom den närmaste framtiden:

– Alla har sina problem. Franska La Poste var länge i ett miserabelt skick, men har repat sig och vill ut i Europa, Royal Mail har enorma pensionsskulder, Deutsche Post tvingas lämna expressmarknaden i USA och TNT har sina små bekymmer.

– I början av 90-talet sade experterna att det bara skulle bli tre teleoperatörer kvar i Europa efter avregleringen. Det är väl minst 50 i dag, jag har inte räknat. Det visar att den som är kundorienterad och effektiv tjänar pengar och klarar sig. Bättre vara stor firre i liten damm, då kan du välja vad du ska äta.

Departementssekreterare Richard Reinius på närings¬departementet företräder staten i Postens styrelse och har väntat otåligt på att danskarna skulle göra upp:
– Fusionen är positiv och stärker Posten. Den svenska Posten är ett bra och sunt företag som har en unik ställning, eftersom det levt längre i en avreglerad miljö än någon annan europeisk post.

Trenden mot att gå över till andra kommunikationsformer är tydligare i Sverige än i de flesta europeiska länder. Det hindrar dock inte att Posten utsätts för en ökande konkurrens, anser Richard Reinius.

– Posten skulle ha klarat sig utan ett samgående, men det är vår fasta övertygelse att fusionen gör Posten till ett starkare och mer värdefullt bolag. Inom den växande affären logistik är det en fördel att vara stor i samarbetet med de globala spelarna.

Tror inte på uppsägningar

Han tror inte att de anställda behöver vara oroliga för sina jobb efter en sammanslagning:

– Den industriella logiken i affären bygger inte på att skära bland de anställda. De synergier vi definierat ligger bland annat i skalfördelar vid inköp, IT och gemensamma tjänster. Det har ytterst begränsad påverkan på bemanningen.

Inte heller Kjell Strömbäck, ordförande för STs 4 000 medlemmar inom Posten, tror på några stora personalnedskärningar efter fusionen:

– För brevbärare, sorterare eller chaufförer spelar ägandet inte så stor roll. Inom administrationen kan det bli rationaliseringar på längre sikt, men i början krävs snarast mer resurser för att lyckas med fusionen. Det blir tuffare i Danmark, som har kvar lördagsutdelning och inte rationaliserat lika hårt som vi.

Nya affärer – nya jobb

Däremot tror han att teknikutveckling och nya affärer kan skapa nya jobb:

– Brevvolymerna minskar och ersätts av e-post. Men logistiken växer i takt med e-handeln. Jag tror inte att Posten får någon reell konkurrens över hela landet. Men EU-direktivet garanterar samhällsansvaret och då blir Posten den som når alla hushåll. Nya tjänster, där Posten kan ta hand om all logistik i ett företag, kan skapa nya jobb. Vi kan sköta e-fakturor och hybridpost genom Strålfors, vanlig post, bud och paket.

– Jag tror att det är bra att CVC köps ut så att vi får två starka ägare. Men jag är lite skraj inför en börsnotering, när börsbolag sparkar folk brukar kursen gå upp. Sedan vore det fint om vi kunde få med finnarna på lite längre sikt, säger Kjell Strömbäck.

När danskarna nu kommit överens ska EUs konkurrensdirektorat pröva samgåendet, vilket brukar ta minst två månader. I bästa fall är den nya svensk-danska »super-Posten« igång till sommaren.

Det nya dansk-svenska postbolaget skulle vara sjösatt redan vid nyår, sades det när Sveriges näringsminister Maud Olofsson och Post Danmarks styrelseordförande Fritz H Schur presenterade fusionsplanerna vid en presskonferens 1 april förra året. Det dröjde till 2 februari i år innan affären var i hamn.
FOTO: LARS PEHRSON/SCANPIX

Danska och svenska Posten går samman

Ägande och ledning

  • Riskkapitalbolaget
    CVC köps ut från Post Danmark. I det nya fusionerade bolaget får
    svenska staten cirka 60 procent av kapitalet. Danska staten får 40
    procent. De båda ländernas regeringar får trots detta lika stora
    röstetal. För att gå ned i röstetal får svenska staten 1,4 miljarder
    svenska kronor kontant.
  • Även den andel av Post Danmark som ägts
    av de anställda löses in av danska staten. Ägarnas avsikt är att i
    framtiden erbjuda alla anställda i det nya bolaget att bli delägare.
  • Ordförande i det nya bolaget blir dansken Fritz H Schur och svenske
    Lars G Nordström blir vd, om han kan förmås att sitta kvar efter 1 mars
    då hans kontrakt löper ut. Huvudkontoret för det nya bolaget läggs i
    Stockholm.

Fyra divisioner

  • Posten Sverige ska hantera svenska brev och tidningar ungefär som i dag.
  • Post Danmark ska sköta motsvarande verksamhet i Danmark ungefär som i dag.
  • Logistikdivisionen ska
  • samla paket- och express-
  • verksamheten i de båda länderna.
  • Strålfors ska sköta elektronisk information och printtjänster i båda länderna.

Nyckeltal

Posten AB 2007 

  • Nettoomsättning: 29,9 mdr SEK
  • Rörelseresultat: 2,0 mdr SEK
  • Nettomarginal: 5,2 procent
  • Soliditet: 37 procent
  • Antal anställda: 32 000

Post Danmark 2007 

  • Nettoomsättning: 12 mdr DKR
  • Rörelseresultat: 0,9 mdr DKR
  • Nettomarginal: 5,9 procent
  • Soliditet: 36 procent
  • Antal anställda: 20 000

ÄMNEN:

Postens framtid
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA