Avtal om postfusion klart

POSTEN2009-02-02

Postfusionen mellan Sverige och Danmark ser ut att vara i hamn. Ett aktieägaravtal har undertecknats av svenska Näringsdepartementet och danska Transportministeriet. Nästa steg blir en prövning av konkurrensmyndigheterna.

Det är snart ett år sedan, 1 april 2008, som Maud Olofsson kallade till presskonferens för att berätta om fusionen mellan svenska Posten och Post Danmark. Enligt planen skulle det nya bolaget vara igång 1 januari 2009. Men oenighet om bland annat hur bolagen ska värderas har lett till att beslutsprocessen försenats.

Den andel av Post Danmark som ägts av riskkapitalbolaget CVC har köpts av den danska staten. CVC kommer alltså inte att vara delägare i den nya koncernen.

Det nya bolaget kommer att ha drygt 50 000 anställda och en omsättning på cirka 45 miljarder svenska kronor. Svenska staten kommer att äga 60 procent av kapitalet och danska staten 40 procent. Sverige och Danmark får lika stor andel av rösterna. Huvudkontoret ska ligga i Sverige.

– Processen har tagit längre tid än vi tänkt oss, men affären är än mer viktig i en tid av vikande marknader. Därför har det varit rätt att vi varit uthålliga för att driva denna process i mål, säger näringsminister Maud Olofsson.

Kjell Strömbäck, som är STs avdelningsordförande inom Posten, tycker att avtalet är ett steg i rätt riktning.

– Vi har sett fram emot det här. Det gör att vi blir mer konkurrenskraftiga när konkurrensen på den europeiska postmarknaden blir fri 2011, säger han.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Kommunikationer
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA