Ja till postfusion

RIKSDAGEN2008-06-18

Riksdagen har godkänt planerna på ett samgående mellan svenska Posten och Post Danmark. I riksdagsdebatten riktade oppositionen skarp kritik mot regeringens hantering.

Oppositionen riktade skarp kritik mot regeringen för bristande underlag och information inför beslutet. Enligt oppositionen innebär villkoren för ett samgående att svenska staten gör en dålig affär:

– Det som upprör i fallet Posten och i en stor del av de utförsäljningar som genomförs under den här mandatperioden är regeringens slarviga hantering. Dålig beredning, ofullständig information och obesvarade frågor är snarare mer regel än undantag när det gäller pågående utförsäljningar, sa socialdemokraternas talesman Tomas Eneroth.

Oppositionen sa sig vara positiv till ett samgående mellan den svenska och den danska Posten, men vände sig emot privat ägande och en framtida börsintroduktion.

– Staten är en långsiktig och stark ägare. Det finns i väldigt många fall mycket starka skäl till att vi ska säkra statligt inflytande och ägande. Inte minst gäller det verksamheter som Posten eller Vattenfall, sa Tomas Eneroth.

Men alliansens företrädare i riksdagsdebatten ansåg att underlaget för beslutet var tillräckligt för att gå vidare. Och eftersom Danske Post redan har privat ägande genom riskkapitalföretaget CVC kan fusionen inte genomföras utan privat ägarinslag, sa näringsutskottets ordförande Karin Pilsäter, fp:

– Sanningen är att det inte finns någon annan dansk post än just den här danska Posten att gå samman med. Den här danska Posten har de ägandeförhållanden den har.

Oppositionen ansåg också att det finns problemområden som borde utretts innan riksdagen fattade sitt beslut, till exempel framtiden för Svensk Adressändring och ett framtida postnummersystem. Men enligt alliansen är detta mindre frågor som får lösas i sinom tid.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA