»Postfusionen värnar jobben«

POSTEN2008-04-02

STs ordförande Annette Carnhede är positiv till fusionen mellan den svenska och den danska posten.
– I dagsläget är det bästa sättet att värna om medlemmarnas jobb, anser hon.

Annette Carnhede är positiv till att Sverige och Danmark planerar en gemensam postkoncern.

– Jag vet vilken press och hård konkurrens Posten varit utsatt för. Genom fusionen tror jag att samhällsservicen till medborgarna kan värnas på sikt, säger hon.

Den nya postkoncernen, som enligt planerna ska sjösättas under hösten, kommer att ägas till 58,2 procent av den svenska staten. 38,8 procent ska ägas av den danska staten tillsammans med det nordiska riskkapitalbolaget CVC Capital Partners och 3 procent ska ägas av bolagets ledning och anställda. Danmark och Sverige får dock lika stora röstandelar. I och med att danska staten är delägare i den belgiska posten kommer den nya koncernen också äga 25 procent av den belgiska posten, La Poste.

Att riskkapitalbolaget CVC kommer in som ägare tror Annette Carnhede inte utgör något problem.

– Jag vet inte mycket om det bolaget, men jag litar på att majoritetsägarna ser till att det blir en seriös verksamhet även framöver.

Den svenska och danska regeringen avser att så småningom börsnotera postkoncernen, vilket Annette Carnhede säger att hon har svårt att ha några synpunkter på.

– Det är svårt att ta ställning till innan det finns någon ordentlig analys. Jag tror inte att den svenska staten tål ännu en dålig börsnotering, som den gången Telia introducerades på börsen.

ST har inte någon generell policy mot privatisering av statligt ägande, förklarar Annette Carnhede.

– Bedömningen måste göras från fall till fall. I första hand handlar det om att trygga medlemmarnas anställningar.

Kjell Strömbäck, ordförande för ST inom Posten, är också positiv till fusionsplanerna. Han tror inte att eventuella rationaliseringar inom IT och administration kommer att slå hårt mot det svenska huvudkontoret.

– Det kanske rör sig om något hundratal tjänster som försvinner, vilket vi bör kunna hantera inom ramen för de omställningsavtal som vi har. Jag tror inte att det behöver bli några uppsägningar, säger han.

Däremot kan det bli tuffare på den danska sidan, befarar han.

– Där har man inte jobbat så mycket med att effektivisera verksamheten som i Sverige.

Den nya postkoncernen

1 april tecknade Sveriges Näringsdepartement, Danmarks Transportministerium och det danska företaget CVC Capital Partners, som äger en del av Post Danmark, en avsiktsförklaring om att bilda en gemensam postkoncern. Det nya bolaget får drygt 50 000 anställda och en omsättning på 45 miljarder kronor. Den svenska riksdagsbehandlingen sker under våren.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA