ST stöder svensk-dansk postfusion

POSTEN2008-04-01

Sverige och Danmark får en gemensam postkoncern. Det är innebörden av en överenskommelse mellan ländernas regeringar som presenterades i dag. Kjell Strömbäck, ordförande för ST inom Posten, är positiv till planerna.

På en presskonferens i dag presenterades den avsiktsförklaring som tecknats mellan Sveriges Näringsdepartement, Danmarks Transportministerium och det danska företaget CVC Capital Partners, som äger en del av Post Danmark. Den nya koncernen får drygt 50 000 anställda.

Svenska staten kommer att äga 58,2 procent av den nya koncernen. Men de svenska och de danska intressena får lika stora röstandelar.

Medarbetare i Posten kommer att inbjudas att bli delägare. På sikt planeras också en börsnotering. Moderbolaget kommer att vara svenskt och huvudkontoret ska ligga i Stockholm. Erik Olsson, i dag VD för Posten, blir VD och Post Danmarks styrelseordförande Fritz H. Schur blir styrelseordförande.

Postverksamheten i de båda länderna kommer att bedrivas i de nationella bolagen med samma varumärken som i dag, Posten och Post Danmark. Logistikverksamheterna samlas i en gemensam rörelsegren under eget varumärke. Informationslogistik och grafisk verksamhet samordnas i den nya koncernen under varumärket Strålfors.

Kjell Strömbäck, ordförande för ST inom Posten, är positiv till fusionsplanerna. Han menar att den ger större möjligheter att möta konkurrensen och säkra samhällsuppdraget i de båda länderna. Han tror också att personalens intressen kommer att tas tillvara bättre i ett företag med starkare position.

Ägarna räknar med synergieffekter inom IT, ekonomi och administration. Det kan innebära rationaliseringar på personalsidan.

– Jag tror att eventuella rationaliseringar kan hanteras inom ramen för de omställningsavtal som vi har, utan att det ska behöva bli uppsägningar, säger Kjell Strömbäck.

Han är också positiv till att Postens personal ska kunna bli delägare i det nya bolaget. Det ökar möjligheterna till inflytande, menar han.

Fusionen ska nu behandlas i den svenska riksdagen och det danska folketinget. Affären beräknas bli klar under hösten.

Kjell Strömbäck<br> Foto: SÖREN FRÖBERG
Kjell Strömbäck<br> Foto: SÖREN FRÖBERG

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA