Kommuner överklagar myndighetsbeslut

MIGRATIONSVERKET2019-10-18

Tusentals överklaganden av beslut från Migrationsverket ligger i landets förvaltningsdomstolar. Striden handlar om statens ersättningar till kommunerna för kostnader för nyanlända.

Fyra av fem av landets kommuner har överklagat beslut om statlig ersättning för de nyanlända, uppger Ekot. Sammanlagt handlar det om cirka 3 000 mål i landets förvaltningsrätter som väntar på att avgöras. Nu kräver SKL, Sveriges kommuner och landsting, att ersättningssystemet görs om.

”SKL anser att regeringen omedelbart bör se över det här systemet så att man förenklar det, så att det inte blir sådana här administrativa processer som hamnar i domstol”, säger avdelningschefen Per-Arne Andersson till Ekot.

Bidragssystemet bygger på olika delar. Vissa av dem är fasta belopp per individ som tas emot. Men stora delar av ersättningen måste kommunerna ansöka om separat. Ansökningarna ska därefter bedömas löpande av handläggare på Migrationsverket. Ofta blir kommunerna och myndigheten oense om rätten till ersättning, vilket leder till att kommunen överklagar Migrationsverkets beslut.

”Det är ju helt oacceptabelt för samhället att vi ska ha så många handläggare i kommunerna, så många på Migrationsverket, och på domstolarna, det är inte riktigt rimligt”, säger Per-Arne Andersson till Ekot.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA