För kort tid för reform

ST-FÖRSÄKRINGSKASSAN2003-08-05
Vänta med att sänka sjukpenningen, skriver ST-Försäkringskassan till riksdagens socialförsäkringsutskott.
Av:  Ann-Charlotte Viklund

Det är orealistiskt att tro att man ska kunna ändra sjukpenningnivån för de sjukskrivna arbetslösa redan den 1 juli.

Det skriver Siv Norlin, ordförande i ST-Försäkringskassan, i ett brev till Riksdagens Socialförsäkringsutskott.

Reformen bör skjutas upp. Regelverket för ändringen är ännu inte är färdigt och många frågor från allmänheten kan därför inte besvaras.

Redan att sänka sjukpenningen från 80 till 78 procent kommer att leda till tusentals telefonsamtal.

Dessutom måste arbetslösa ur den grupp som nu är sjukskriven registreras helt manuellt, eftersom denna grupp ännu inte finns registrerad. Handläggarna måste också hinna sätta sig in i för dem nya detaljer.

Att hetsa fram en ändrad ersättning till den 1 juli skulle tvinga försäkringskassorna till att omprioritera sin verksamhet. Det skulle drabba rehabiliteringsarbetet, omintetgöra semesterplaneringen och även leda till felutbetalningar, slutar Siv Norlin.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.