Krångliga skatteregler ska granskas

SKATTEVERKET2015-11-18
Riksrevisionen ska granska Skatteverkets arbete med att upprätthålla tydligheten i skattesystemet samtidigt som skattelagstiftningen blivit mer komplicerad och svåröverskådlig.

I en granskning ska Riksrevisionen granska effektiviteten i Skatteverkets arbete med att förenkla och minska komplexiteten i skattesystemet. Granskningen ska också svara på frågan om regeringen har gjort tillräckligt för att ge goda förutsättningar för Skatteverkets arbete. Resultatet av granskningen ska presenteras i maj 2016.

Den stora skattereformen i början av 1990-talet syftade till att skapa en enhetlig beskattning. Sedan dess har ett stort antal förändringar genomförts, som gjort skattesystemet mer komplicerat och svåröverskådligt, skriver Riksrevisionen i ett pressmeddelande. Förutsebarhet och rättssäkerhet försämras när reglerna blir svårtolkade, vilket kan ge minskat förtroende för skattesystemet. Ett komplicerat skattesystem blir dessutom dyrare för skattebetalarna, om de behöver anlita rådgivare eller lägga mer tid på att fylla i blanketter och sätta sig in i nya regler, konstaterar Riksrevisionen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.