Krav på korruptionsutredning i EU

EU-PARLAMENTET2011-03-22

Antikorruptionsorganisationen Transparency International kräver en officiell utredning av ledamöter i Europaparlamentet som anklagas för att ha tagit emot hemliga betalningar.

Nyligen avslöjades att flera ledamöter i Europaparlamentet accepterat att mot betalning arbeta för specifika lagändringar i parlamentet. En österrikisk parlamentsledamot tvingades att avgå sedan han hävdat att han hade fem ”kunder” som var och en betalade honom minst 100 000 euro per år, skriver Financial Times. Han insåg inte att han pratade med en reporter från Sunday Times, som filmade honom med en dold kamera.

Nu kräver Transparency International att parlamentet genomför en fullständig officiell granskning av alla anklagelser. Organisationen vill också att parlamentet fastställer en fullständig och robust uppförandekod för ledamöterna, som bland annat bör innehålla etiska regler om intressekonflikter och rapportskyldighet om organisationstillhörighet och indirekta ekonomiska intressen.

Uppförandekoden bör sedan följas upp med en fortlöpande granskning.

”Utan sådana åtgärder som förhindrar intressekonflikter och korruption på EU-nivå, riskerar institutioner som Europaparlamentet att underminera den europeiska demokratin och ytterligare minska förtroendet för dess arbete bland EUs medborgare”, skriver Transparency International i ett pressmeddelande.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA