Kräver kommission mot hot och våld

ARBETSMILJÖ2012-03-29

ST kräver att regeringen tillsätter en särskild kommission för att ta fram konkreta förslag för att hindra att anställda i staten utsätts för hot och våld i tjänsten.

I en debattartikel i Svenska Dagbladet skriver STs ordförande Annette Carnhede och utredaren Torbjörn Carlsson att mer än 10 000 fall av hot eller våld mot tjänsteman polisanmäldes under 2011. Om man räknar bort poliser och ordningsvakter så återstår 2 200 anmälningar. Sedan 2009 har hot och våldsincidenter ökat med 30 procent på Försäkringskassan:

”Hur länge kan våra ansvariga ministrar skjuta över ansvaret för sina frågor på andra? Och var finns ansvarige ministern för offentlig förvaltning, Stefan Attefall, i debatten?”, undrar Annette Carnhede och Torbjörn Carlsson.

Bakom ökningen av antalet fall där statligt anställda råkar ut för hot eller våld ligger bland annat skärpta regler i trygghetssystemen, konstaterar de två. Om myndigheters beslut leder till att en persons ekonomi drastiskt försämras så ökar också risken för hot och våld.

”ST menar att det ska vara nolltolerans mot hot och våld i arbetslivet – för alla! Myndigheternas beslut får inte påverkas av hot och våld, och öppenheten i myndighetsvärlden får inte minska. Det som sker nu är raka motsatsen”, skriver de.

Debattartikeln utmynnar i ett krav på att regeringen snarast ska tillsätta en särskild kommission med uppdrag att föreslå konkreta åtgärder för hur hot och våld mot anställda på myndigheter, och i företag som har samhällsuppdrag, ska stoppas.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA