Kräver mer pengar till vård i fängelse

KD2004-10-01
Kristdemokraterna vill satsa mer än regeringen på kriminalvården. Dagliga drogtester, utslussningslägenheter och uppvärdering av kriminalvårdsyrket är några av förslagen.

Justitieminister Tomas Bodström utlovar en bunker men inget innehåll, enligt kristdemokraterna, som själva anser sig stå för en långsiktig lösning på krisen i kriminalvården.

Partiet är emot byggandet av en "säkerhetsanstalt" för särskilt farliga fångar och kräver i stället mer resurser för vård. Nästa år behövs 300 miljoner kronor utöver regeringens förslag i budgeten, och åren därefter vill kd ge kriminalvården ytterligare resurser.

Pengarna ska användas till anlags- och kunskapstester och därefter individuellt anpassad verksamhet för de intagna i form av utbildning och arbete. I slutet av strafftiden ska de intagna få flytta till ett utslussningsboende där de kan bygga upp kontakter med omvärlden.

Men kristdemokraterna vill också skärpa kontrollen och införa olika typer av sanktioner. Internerna bör drogtestas dagligen, och vägran ska leda till att den villkorliga frigivningen skjuts upp. Rymningar ska kriminaliseras och permissioner övervakas elektroniskt. Våldtäktsmän och pedofiler måste genomgå behandlingsprogram och i vissa fall kemisk behandling för att släppas villkorligt.

Arbete i kriminalvården ska uppvärderas, anser partiet. Yrkesutbildningen bör byggas ut till en två- eller treårig högskoleutbildning, och personal som arbetar med påverkansprogram behöver kompetensutveckling och handledning.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.