Monica Ljungström och Christina Eklöf tycker att det får vara nog med ständiga krav på övertid. De vill att Försäkringskassan i stället ska anställa fler.
Bild: Henrik Witt
Monica Ljungström och Christina Eklöf tycker att det får vara nog med ständiga krav på övertid. De vill att Försäkringskassan i stället ska anställa fler.

Kräver tid för återhämtning

FÖRSÄKRINGSKASSAN 2012-11-07

Efter flera år med ständig övertid börjar anställda på Försäkringskassan att ledsna. Bara
42 procent av personalen anser att arbetsbelastningen är rimlig. Vid det nationella försäkrings­centret i Norrköping beordras övertid och i december beviljas semester bara i undantagsfall.

– Vi tycker att det får vara nog med övertid nu. Vi har aldrig någon tid till återhämtning utan ska bara producera, producera, säger Monica Ljungström, arbetsplatsombud för ST inom Försäkringskassan och handläggare på det nationella försäkringscentret, NFC, i Norrköping.

Senast för ett par veckor sedan fick hon och de andra anställda veta att de måste arbeta över åtta timmar var före jul, förutsatt att alla tar lika mycket. Dessutom är det stopp för semester under hela december.

– Så någon jul- eller nyårssemester kommer inte att beviljas om det inte finns särskilda skäl, säger Monica Ljungström.

Enligt henne behöver myndig­heten anställa fler. Hon menar att arbets­givaren sätter för stor tilltro till det data­system som införs under våren där föräldrar själva ska handlägga sin föräldra­penning.

– Vi som har varit med ett tag vet att alla nya system har barnsjukdomar och att det tar tid att köra in dem.

Monica Ljungströms beskrivning av arbetssituationen bekräftas av Försäkringskassans egen medarbetarundersökning, där andelen som håller med om påståendet att de har rimlig arbetsbelastning har minskat från 50 till 42 procent. Bara en tredjedel anser att de har tid till återhämtning.

STs huvudskyddsombud inom Försäkringskassan, Christina Eklöf, tycker att övertidssituationen är skräm­mande. Enligt henne är det i dag 50 personer inom NFC i landet som slagit i taket och nått kollektivavtalets tillåtna 150 timmar övertid. Samtidigt, påpekar hon, ska myndigheten spara fem procent under nästa år.

– Det säger sig självt att det är svårt att förstå hur vi ska få ihop det.

Antalet personer som begär föräldra­penning kan vissa tider under året vara nästan det dubbla mot normalt. Chefen för NFC i Norrköping, Per-Åke Wastesson, medger att de under dessa perioder har mycket övertid allihop, även om Norrköping inte är värst i landet.

Han säger att Försäkringskassan ska vidta åtgärder för att minska belastningen på personalen. Exempelvis kommer de nationella försäkringscentren att få visstidsanställa 75 medarbetare.

– Jag delar uppfattningen att nya system kan drabbas av uppstartssvårigheter, men jag är övertygad om att belastningen på personalen kommer att minska efter att vi har infört det nya automatiserade systemet, säger han.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA