Kriminalvårdare dömd för tjänstefel

KRIMVÅRD2006-03-23

En kriminalvårdsinspektör döms till dagsböter för tjänstefel, sedan en intern genom slarv fått sitta kvar i fängelse femton dagar efter att han borde blivit villkorligt frigiven.

Den intagne mannen hade dömts för flera brott till både fängelse och skyddstillsyn. Men när kriminalvårdsinspektören skulle beräkna den återstående strafftiden gick han aldrig igenom domen själv, utan förlitade sig på det förslag som han fick från en kanslist. Resultatet blev att den intagne fick sitta femton dagar för länge på anstalt.

När Kriminalvården upptäckte sitt misstag fick den intagne hjälp att skriva en nådeansökan för ett senare utdömt straff, och benådades från femton dagar av detta straff.

I tingsrätten blev kriminalvårdsinspektören frikänd. Rätten ansåg att kriminalvårdsinspektören haft mycket hög arbetsbelastning och fått bristfällig utbildning i strafftidsbeslut. Dessutom hade han gjort sig besvär att rätta till sitt misstag när det upptäcktes och den intagne redan kompenserats för den extra tiden.

Men hovrätten anser inte att det räcker som förmildrande omständigheter. Faktum kvarstår att inspektören inte själv gick igenom domen för att fastställa den återstående strafftiden.

”Bristen i kontrollen av underlaget för strafftidsbeslutet framstår som så allvarlig att den oaktsamhet NN gjort sig skyldig till inte kan bedömas som ringa tjänstefel”, skriver hovrätten.

Kriminalvårdsinspektören döms till 30 dagsböter à 250 kronor. Han får dessutom betala rättegångskostnaderna i både tingsrätt och hovrätt med sammanlagt drygt 10 000 kronor.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA