Kriminalvårdare vittnar om våld mot intagna

KRIMVÅRD2006-05-29
Det förekommer övervåld på svenska fängelser. Enligt en enkät som besvarats av drygt 200 kriminalvårdare har mer än en av fyra sett kollegor utöva otillåtet våld mot intagna.

Vid de största slutna anstalterna i Sverige – Kumla, Hall, Tidaholm, Norrtälje och Kirseberg – har 500 kriminalvådare fått en enkät med frågor. Knappt hälften, 224 personer, valde att besvara den.

64 av de svarande, 28 procent, uppgav att de sett en kollega någon gång kränka en intagen med övervåld, otillåtet våld eller fysiska övergrepp.

Övergreppen är enligt enkätsvaren vanligast på isoleringsavdelningar, där den intagne är skild från andra intagna och det inte finns några andra vittnen än kollegorna.

Enkäten bland kriminalvårdarna har genomförts av Radio Uppland.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Kriminalvården
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.