Kritik mot dåligt beslutsunderlag

ST-KONGRESS2008-05-30

Kring vissa motioner blev kongressdebatten livlig. En av de hetaste diskussionerna gällde vem som ska bjudas in till STs regionkonferenser – och vad det kostar.

I motionen från ST inom Arbetsförmedlingen krävdes att de rikstäckande avdelningarna ska bjudas in till STs regionkonferenser för att få veta vad som planeras och beslutas där.

Förbundsstyrelsens Siv Norlin motiverade styrelsens avslagyrkande med att regionkonferenserna skulle bli för stora och de rikstäckande avdelningarna för dominerande. Dessutom skulle det också bli för dyrt, menade hon.

När hon pressades att precisera vad det skulle kosta gjordes ett snabt överslag och summan en miljon kronor nämndes. Det fick Ove Lundqvist, ST inom Spårtrafiken, att reagera.

– Förbundsstyrelsen har betett sig som en statlig myndighet. Man har förberett den ekonomiska beräkningen dåligt, sade han.
Åsa Hole från valkorporationen framhöll att det handlade om kommunikation mellan avdelningarna och regionkonferenserna.

Sedan styrelsen återkommit med en ny formulering kunde både kongressen, motionären och förbundsstyrelsen enas. Den nya att-satsen går ut på att hitta en lösning så att de rikstäckande avdelningarna får information om vad som tas upp på regionkonferenserna.

Viss diskussion blev det även kring kravet från ST inom Försäkringskassan om att få köpa tjänst för ekonomihantering. Det slutade med att frågan ska beredas och vara klar till 2010.

Kongressen biföll flera motioner, bland andra en från ST inom Arbetsförmedlingen som ger förbundsstyrelsen att ta fram ett arbetsmarknadspolitiskt idéprogram under kongressperioden och ta initiativ till folkbildande insatser om den svenska modellen.

ST inom Arbetsmiljöverket fick igenom att förbundsstyrelsen tillsammans med övriga fackliga organisationer ska bedriva opinion för att få medel till att utbilda skyddsombud och huvudskyddsombud. Förbundet ska också verka för att forskning kring arbetsmiljö får mer pengar.

I samband med att kongressen tog ställning till en motion om att ST ska agera mer i klimatfrågan, passade STs ordförande Annette Carnhede på att presentera en ”prototyp” till en rapport med titeln ”Klimatsmarta arbetsplatser”. I den finns checklistor för hur man kan agera för att utveckla sådana.

Kongressen godkände rapporten och motionen, från ST inom SMHI, ansågs besvarad med hänvisning till att ST redan påbörjat arbete i klimatfrågan.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

ST STs kongress
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA