Kritik mot färre nybörjarplatser på högskolan

HÖGSKOLAN2007-09-26

Det är bra att regeringen vill satsa på högre kvalitet inom högskolan. Men det är fel att dra ner på antalet nybörjarplatser som snarare behöver öka. Det anser TCO om regeringens budgetförslag för högskoleområdet.

I årets budgetproposition anger regeringen som mål att höja kvaliteten på den högre utbildningen framför att öka antalet utbildningsplatser på högskolorna. På grund av mindre studentkullar drar man ner anslaget till grundutbildningen med 200 miljoner kronor per år under den närmaste treårsperioden.

Redan förra året anslogs medel till att höja kvaliteten inom humaniora, samhällsvetenskap, juridik och teologi. Under 2008–2009 blir det ytterligare förstärkning på grundnivå och avancerad nivå med 240 miljoner kronor om året och med 190 miljoner för 2010.

Det ska enligt regeringen öka ersättningen per helårsstudent med 1 300 kronor inom humaniora, samhällsvetenskap, juridik och teologi och med 1 000 kronor inom naturvetenskap och teknik. Avsikten är det ska leda till bland annat mer lärarledd utbildning.

– Satsningen på högre kvalitet är positiv men vi ser ingen motsättning i detta och att man bygger ut antalet nybörjarplatser. Vi behöver mer högskoleutbildning i Sverige, inte mindre, säger Kristina Persdotter, utredare av utbildningspolitiska frågor på TCO.

Skarp kritik

Sveriges Förenade Studentkårer har gjort en mycket kritisk granskning av regeringens förslag. Att minska anslaget till grundutbildning är inte en långsiktig strategi för högre kvalitet, heter det. Och de resursförstärkningar som föreslås är för små för att innebära en kvalitetshöjning, anser SFS.

Dessutom reagerar organisationen mot att statliga myndigheters kompensation för ökade löner och priser sänks. Det gröper ur högskolornas resurser ytterligare.

Slutligen konstaterar SFS att regeringen inte lever upp till det mål den gick till val på när det gäller den övergripande forskningspolitiken: att 1 procent av bruttonationalprodukten skulle avsättas till forskning inom offentlig sektor. I år motsvarar den statliga finansieringen 0,87 procent av bruttonationalprodukten.

NSHU läggs ner

Regeringen förslår vidare att Myndigheten för nätverk och samarbete inom högre utbildning, NSHU, ska avvecklas från den 1 januari 2009. Verksamheten inom Nätuniversitetet bör dock vara kvar och regeringen ska överväga om den ska flyttas till annan myndighet.

Hur NSHUs övriga uppgifter ska hanteras ska utredas särskilt. Regeringen anser att universitet och högskolor själva ska ta på sig större ansvar för breddad rekrytering och pedagogisk utveckling.

Kristina Persdotter anser att är mycket oroväckande att man lägger ner den myndighet som arbetar med breddad rekrytering.

Resurserna för forskning och utveckling ökar i årets budget. Utöver de 1,24 miljarder kronor för 2008 som tidigare beslutats föreslås ytterligare 300 miljoner till forskning och forskarutbildning. Sammanlagt innebär det att resurserna ökar till 2 miljarder kronor nästa år.

– En del av de pengarna kommer från det avvecklade Arbetslivsinstitutet. Hur arbetslivsforskningen ska organiseras i framtiden har regeringen inga förslag på. Det kan komma att bli till skada när stora förändringar sker i arbetslivet, säger Mats Essemyr, utredare på TCO med ansvar för forskningsfrågor.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA