Kritik mot Forum för levande historia

UTSTÄLLNING2010-11-05
Forum för levande historia får hård kritik från Justitieombudsmannen. JO anser att myndigheten i utställningen ”Middag med Pol Pot” pekar ut och förlöjligar fyra personer.

Forum för levande historia är en statlig myndighet med uppgift att informera om brott mot mänskligheten. För några år sedan startade myndigheten ett projekt om kommunistiska regimers brott. Bland annat producerade man utställningen ”Middag med Pol Pot – En utställning om ideologiska skygglappar och selektivt seende”, som invigdes förra hösten.

Projektet ställde frågan hur de svenskar som på 70-talet stödde Pol Pot och de röda khmererna kunde missa att det pågick ett massmord i Kampuchea, nuvarande Kambodja. En film, som ingick i utställningen, berättar bland annat om en rundresa i  landet som en delegation från Vänskapsföreningen Sverige-Kampuchea gjorde 1978. Fyra ”lätt identifierbara” deltagare används som avskräckande exempel, skriver Justitieombudsmannen i ett beslut.

JO kritiserar Forum för levande historia för att utställningen förlöjligar och kränker de utpekade individerna. JO anser dessutom att myndigheten saknar insikt om de rättsliga begränsningar som gäller för en statlig informationsmyndighet. ”Det är allvarligt – inte minst när det, som här, går ut över enskilda”, skriver JO i sitt beslut.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Kultur Historia
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.