Kritik mot regeringens a-kassepolitik

REGERINGEN2008-05-16

Finanspolitiska rådet dömer ut regeringens åtgärder på a-kasseområdet. I en översyn av regeringens ekonomiska politik konstaterar rådet att många nu står utan skydd.

”Reformerna av a-kassans finansiering är ett misslyckande som helt i onödan minskat anslutningen till a-kassan. Vid nästa lågkonjunktur kommer många arbetslösa att stå utan försäkringsskydd”, säger rådets ordförande Lars Calmfors i ett pressmeddelande.

Rådet tror inte att den förändrade finansieringen kommer att ha några större effekter på sysselsättningen. Att knyta avgiften till a-kassan till risken för arbetslöshet kommer inte att leda till mer återhållsam lönebildning.

Sänkningen av ersättningen från a-kassan och införandet av jobbskatteavdraget får däremot godkänt i rådets rapport. Åtgärderna är motiverade utifrån regeringens mål att öka sysselsättningen. Jobbskatteavdraget är mer effektivt än att ta bort värnskatten eller höja gränsen för statlig inkomstskatt, anser rådet. Nya sänkningar av arbetsgivaravgifterna för vissa grupper avråder rådet från, eftersom effekterna är osäkra och skattesystemet blir mer svåröverskådligt.

Rådet tror att förändringarna av sjukförsäkringen visserligen stärker drivkrafterna för arbete, men skillnaden mot de tidigare reglerna är liten. Rapporten instämmer i kritiken mot de ändrade reglerna och rådet konstaterar att reformerna förmodligen ger arbetsgivarna för svaga incitament att hjälpa de sjukskrivna tillbaka in på arbetsmarknaden.

Finanspolitiska rådet

Finanspolitiska rådet inrättades den 1 augusti 2007. Rådet består av åtta ledamöter och bistås av ett sekretariat med två anställda. Rådets uppgift är att göra en oberoende granskning av regeringens finanspolitik.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA