Kritik mot snårigt skattesystem

RIKSREVISIONEN2010-05-31

Riksrevisionen är kritisk mot att regeringarna sedan 1992 gjort för många avsteg från principen om enhetlig beskattning.

En av grundprinciperna bakom 1990-talets stora skattereform var att inkomster från samma inkomstslag ska beskattas lika. Meningen var att det skulle bidra till ett effektivt och stabilt skattesystem. Nu konstaterar Riksrevisionen efter en granskning att ett stort antal avvikelser har gjorts från principen om enhetlig beskattning.

Under perioden 1992 till 2009 föreslog regeringarna 509 olika ändringar av skattelagstiftningen. Förändringarna har inneburit många särregler och undantag, konstaterar Riksrevisionen. Det har gjort skattesystemet svåröverskådligt och komplext. I dag är det svårt att få en helhetsbild över skattesystemets utformning, även om regeringen varje år redogör för vad den betraktar som avvikelser från enhetlig beskattning.

”Riksdagen har vid flera tillfällen lyft fram att skattereformens grundprinciper ska vara vägledande. Dessutom har regeringen själv pekat på att enkla och enhetliga regler är viktiga för medborgarnas förtroende för skattepolitiken. Därför borde regeringen tydligare redovisa när förändringar i skattesystemet avviker från enhetlig beskattning och vilka för- respektive nackdelar detta medför”, säger riksrevisor Eva Lindström i ett pressmeddelande.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA