Kritik mot Upphandlingsmyndigheten

UPPHANDLINGSMYNDIGHETEN2016-05-30

Statskontoret är kritiskt till hur verksamheten fungerat i den nya Upphandlingsmyndigheten. Det har varit tydliga brister i ledning, styrning och organisering under myndighetens första verksamhetsår.

Statskontorets samlade bedömning är att Upphandlingsmyndigheten bidrar till att nå regeringens mål för den offentliga upphandlingen. Men bidraget skulle varit större om myndigheten inte hade haft inledande problem med ledning, styrning och organisering av verksamheten, skriver Statskontoret i en rapport.

Upphandlingsmyndigheten inrättades 1 september 2015. Organisationen i enheter är densamma som när verksamheten bedrevs i Konkurrensverket. Den organisationen har inte fungerat på ett bra sätt, konstaterar Statskontoret. Bland annat är ansvarsområdena otydliga och det finns överlappningar i ansvarsfördelningen mellan enheterna.

Statskontoret skriver också att en betydande del av de problem som uppmärksammats beror på att myndigheten har saknat ordinarie och permanenta chefer. När myndigheten inrättades utsågs en vikarierande generaldirektör och av övriga sex chefer var under hösten bara en tillsvidareanställd:

”Medarbetarna anser i hög grad att den nuvarande ledningen brister i ledarskap, tydlighet och i förmågan att sprida information. Flera av cheferna saknar också ledarerfarenhet. Sammantaget menar Statskontoret att det tillfälliga ledarskapet bidragit till en svag styrning av myndigheten och ett lågt förtroende för ledningen”, skriver myndigheten i sin rapport.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA