Bild: Mujo/Mostphotos

Kritiserar brister i stödet till äldre arbetslösa

ARBETSFÖRMEDLINGEN2021-03-30

Enligt Riksrevisionen finns stora brister i Arbetsförmedlingens stöd till äldre arbetssökande. Trots att gruppen har en svag ställning på arbetsmarknaden prioriteras den enligt Riksrevisionen inte i myndighetens löpande arbete.

Riksrevisionen har granskat regeringens och Arbetsförmedlingens styrning av arbetet för att arbetssökande över 55 år ska återgå i arbete. Äldre arbetssökande löper större risk än unga att fastna i arbetslöshet, konstaterar Riksrevisionen. Men det påverkar enligt rapporten varken regeringens styrning av Arbetsförmedlingen eller Arbetsförmedlingens egna prioriteringar.

”Trots att det är väl dokumenterat att en högre ålder minskar chansen att få jobb har Arbetsförmedlingen i stort sett bortsett helt från åldersperspektivet i sitt arbete. Därmed finns det en risk för att de äldre arbetssökande som har svårare att få jobb inte får det stöd som de behöver”, konstaterar riksrevisor Helena Lindberg i ett pressmeddelande.

Riksrevisionen påpekar bland annat att:

  • regeringen i sin styrning av Arbetsförmedlingen inte har tagit hänsyn till att äldre har en högre risk för långtidsarbetslöshet.
  • Arbetsförmedlingen inte har beaktat de arbetssökandes ålder i sin interna styrning.
  • äldres ökade risk för långtidsarbetslöshet sällan har vägts in i Arbetsförmedlingens bedömning av enskilda arbetssökandes behov av stöd.
  • äldre arbetssökande inte prioriteras i Arbetsförmedlingens arbete med arbetsgivare.
  • Arbetsförmedlingens arbete mot åldersdiskriminering på arbetsmarknaden har haft en begränsad omfattning.

Enligt Riksrevisionen beror bristerna delvis på att regeringen i sin styrning av Arbetsförmedlingen har pekat mot andra grupper av arbetssökande. Det har enligt rapporten i praktiken minskat Arbetsförmedlingens utrymme att göra egna prioriteringar av vilka arbetssökande som behöver mest stöd.

Fakta äldre arbetssökande

I oktober 2020 var 76 000 arbetslösa mellan 55 och 64 år inskrivna vid Arbetsförmedlingen.

Drygt hälften av dessa hade en oavbruten inskrivningstid på över ett år, och nästan en tredjedel en inskrivningstid på över två år. Det är betydligt längre inskrivningstider än för yngre åldersgrupper.

Äldre arbetssökande är en av fyra grupper som Arbetsförmedlingen bedömer har en svagare konkurrensförmåga på arbetsmarknaden.

Källa: Riksrevisionen

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA