Kulturmyndigheter kan slås samman

KULTUR2008-05-13

Kulturutredningen ska undersöka hur andra länder löst frågan med kultursponsring, men lägger inget eget förslag om sponsring. Den ska också pröva om antalet förvaltande myndigheter bör bli färre än i dag.

Utredningen leds av Eva Swartz, vd på Natur och Kultur, och har till uppgift att se över den statliga kulturpolitiken. Översynen ska vara klar 31 december i år.

Ett uppdrag är att undersöka om förvaltningsuppgifterna inom kulturområdet ska fördelas på färre händer än i dag. Det handlar om myndigheter som Riksarkivet, Riksantikvarieämbetet, Filminstitutet och Kungliga biblioteket.

– Vår uppgift är att precisera uppdraget för de centrala kulturinstitutionerna, men så långt som till att föreslå sammanslagningar av myndigheter har vi inte kommit. Vi kommer inte heller att kunna lägga alltför detaljerade förslag, säger utredningens huvudsekreterare Keith Wijkander.

Sponsring i andra länder

Kulturutredningen kommer inte att lägga något förslag om sponsring, utan har ett uttryckligt förbud att föreslå något som påverkar skattesystemet. Däremot ska utredningen undersöka hur andra länder löst frågan med kultursponsring.

– Enligt vår skattelagstiftning får ett företag inte göra avdrag för bidrag till allmännyttiga ändamål om de är så förmånliga för mottagaren att de kan betraktas som gåva. I andra länder verkar man ha löst frågan genom att införa beloppsgränser relaterade till företagets omsättning, säger Keih Wijkander.

Utredningens avsikt är inte att ersätta statligt stöd med sponsring, förklarar han. Tvärtom vill man att kulturfrågorna ska kunna hävda sig bättre i konkurrensen om offentliga medel.

Inte heller är man ute efter att minska eller slå ihop kulturinstitutioner, enligt Keith Wijkander.

Utredningen har också i uppdrag att se över arbetsfördelningen mellan stat, kommuner och landsting.

– Vi vill att kommuner och landsting ska ta ett större ansvar för kulturen i sin region.

Utredare mötte ST

Museernas framtid behandlas i första hand av en utredning som leds av museikoordinator Christina von Arbin.

Just nu träffar kulturutredningens sekreterare chefer för de statliga kulturinstitutionerna, representanter för Sveriges kommuner och landsting och andra intressenter.

– För att testa av hur vi tänker, förklarar Keith Wijkander.

Nyligen var det STs tur att få en första orientering om utredarnas tankegångar.

Kungliga biblioteket
Bild: Alexander Armiento
Kungliga biblioteket
Filminstitutet <br>FOTO: LARS ÅSTRÖM.
Filminstitutet <br>FOTO: LARS ÅSTRÖM.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Kultur
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA