Lagrådet dömer ut kompetenskonton

NYHET2003-12-10

Samtidigt med vårbudgeten lade regeringen sitt förslag om kompetenskonton på riksdagens bord. Men lagrådets kritik är förödande.

Alla ska från juli nästa år kunna sätta in upp till ett kvarts basbelopp per år, cirka 9 500 kronor, på särskilda kompetenssparkonton. Det ska finansiera framtida utbildningar, kurser och praktik.

Pengarna kan tas ut utan att man utbildar sig, men då beskattas de fullt ut som inkomst. Om man däremot utbildar sig under ett år skjuter staten till en ”kompetenspremie”, en skattereduktion på ett kvarts basbelopp.

Arbetsgivare kan förstärka kontot med insättningar, som de också får skattelättnader för.
Lagrådet har granskat förslaget om kompetenskonton och är inte nådigt i sin bedömning.

Förslaget är så ofullständigt att det är omöjligt att göra en helhetsbedömning om dess ändamålsenlighet, skriver lagrådet. Men så mycket står klart att det blir fråga om omfattande lagstiftning, många inblandade aktörer och stora administrativa insatser.

Misstag och missförstånd lär bli vanliga, och förslagna personer kan utnyttja systemet för att få ut maximal ”premie”, tror lagrådets jurister. Och allt detta för ett system som innehåller en begränsad statlig subvention.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Rättsväsende
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA