Landsting blir regioner med utvecklingsansvar

REGIONER2019-01-07
Vid årsskiftet blev de sju sista landstingen också regioner. Det innebär att samtliga landsting nu har utökat ansvar för tidigare statliga ansvarsområden som infrastruktur och viss regional utveckling.

Från 1 januari 2019 har alla landsting ansvar för den regionala utvecklingen och bildar därmed egna regioner. Förändringen, som pågått sedan slutet av 1990-talet, innebär en överflyttning av arbetsuppgifter från bland annat länsstyrelserna till landstingen/regionerna. Det utökade ansvaret handlar bland annat om att stärka människors möjlighet till jobb och att utveckla kollektivtrafik och kulturliv.

Intresseorganisationen Sveriges kommuner och landsting, SKL, är positiv till att förändringen nu kommer att omfatta alla landsting. I en debattartikel i Dagens samhälle skriver ordförande Lena Micko och förste vice ordförande Anders Henriksson att förändringen i grunden är en demokratireform:

”För staten handlar det om att nyttja potentialen som finns i det enhetliga regionala självstyret runt om i landet. En region är inte en länsstyrelse och det regionala utvecklingsuppdraget fungerar bäst när det anpassas efter lokala och regionala förutsättningar. Det lokala och regionala självstyret är fortsatt en grundbult i vårt samhälle. Det regionala utvecklingsuppdragets stora potential ligger i att det genomsyras av tillit och samspel mellan lokal, regional och nationell nivå, inte i ökad statlig styrning”, skriver de.

SKL har arbetat för en övergripande regionreform under mer än tio år. Det ökade regionala utvecklingsansvaret är en viktig del för att alla delar av Sverige ska kunna utvecklas efter sina egna förutsättningar, anser Lena Micko och Anders Henriksson:

”Kommuner och regioner står inför en rad samhällsutmaningar kommande år. Vi har en demografisk utveckling med fler äldre, en ökande polarisering mellan stad och land och en ständigt pågående förändring på arbetsmarknaden. Det regionala utvecklingsansvaret ger kommuner och regioner en större verktygslåda för att möta dessa utmaningar gemensamt.”

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.