Lång väntan gav skadestånd

SKADESTÅND2012-04-13

Högsta domstolen höjer skadestånden till två män vars tvist hanterades alltför långsamt av Västmanlands tingsrätt.

Ägaren till en trafikskola hamnade i tvist med en trafikskollärare som hyrde in sig i bolaget. Männen stämde varandra i Västmanlands tingsrätt.

Men tingsrätten arbetade mycket långsamt med målet. Efter en inledande muntlig förberedelse hände under drygt fyra år ingenting i tingsrätten, trots männens påstötningar. Till slut förliktes männen på egen hand och drog tillbaka tvistemålet.

I stället stämde de staten för den kränkning de ansåg att slöseriet med deras tid inneburit. Enligt Europakonventionen för de mänskliga rättigheterna har man rätt till en rättvis domstolsförhandling ”inom skälig tid”.

Nu dömer Högsta domstolen staten att betala skadestånd till männen. De får 40 000 kronor respektive 45 000 kronor. Högsta domstolen höjer skadeståndsbeloppen ordentligt jämfört med Svea hovrätt och Justitiekanslern.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Domstolarna
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA