Långt kvar till EUs utbildningsmål

EU2006-05-18

Alltför många ungdomar lämnar skolan i förtid och det är långt till det livslånga lärandet. Det konstateras i en rapport till EU-kommissionen om Lissabonmålen för utbildningspolitiken.


Skolan och utbildningspolitiken spelar en central roll för EUs strategi för att öka sysselsättningen och konkurrenskraften. Vid toppmötet i Lissabon år 2000 lades fem mål fast för området.

Om målsättningarna från Lissabon förverkligas kommer två miljoner färre unga att lämna grundskolan i förtid, två miljoner fler kommer att gå ut gymnasieskolan och 200 000 färre 15-åringar kommer att ha läs- och skrivsvårigheter. Och fyra miljoner fler vuxna kommer att delta i utbildningar som en del av ett livslångt lärande.

Målet till år 2010 är att 85 procent av alla 22-åringar i EU ska ha gått ut motsvarigheten till gymnasieskolan. Procenttalet har pendlat kring 77 procent sedan år 2000.

Nya initiativ kommer att krävas om målet ska nås, konstateras i rapporten. De EU-länder som kommit längst är Slovakien (91,5 procent), Slovenien (90,6 procent) och Tjeckien (90,3 procent).

Bland målen finns också att engagera fyra miljoner fler vuxna i vidareutbildning. Ska målet nås krävs att medlemsländerna utvecklar sammanhängande strategier för livslångt lärande, konstaterar rapporten. De EU-medlemmar som ligger bäst till när det gäller vuxenutbildning är Sverige, Storbritannien och Danmark.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA