Lantmäteriet får behålla uppdrag

FÖRSLAG2005-10-18

Regeringen vill inte begränsa Lantmäteriets uppdragsverksamhet så mycket som en tidigare utredning föreslagit. I propositionen föreslås också att Lantmäteriet övertar inskrivning av fastigheter från tingsrätterna.

Lena Berglund, ordförande för ST inom Lantmäteriet, är nöjd.

– Det är väldigt positivt för våra medlemmar att vi får behålla uppdragen, säger hon. Det betyder att vi kommer att finnas kvar i hela landet.

Utredaren Jane Cederqvist hade föreslagit att Lantmäteriet skulle upphöra med flera sorters uppdragsverksamheter, till exempel kartografisk verksamhet och viss service åt kommuner. Detta för att inte konkurrera med privata aktörer på marknaden. Enligt Lantmäteriets egna beräkningar skulle omkring 500 jobb försvinna om utredningens förslag genomfördes.

Dialag med privata sektorn

Men enligt regeringen är det på många håll svårt att få igång en fungerande marknad. Dessutom behöver Lantmäteriet uppdragen för att få ekonomisk bärkraft i ett vitt förgrenat kontorsnät.

Regeringen avvisar också tanken på en bolagisering av Metria, verkets avdelning för uppdrag.

Regeringen säger dock att den kommer att styra uppdragsverksamheten tydligare i framtiden. Dessutom vill man inrätta ett marknads- och konkurrensråd, där en dialog mellan verket och den privata sektorn kan föras.

I propositionen slås också fast att fastighetsbildning och fastighetsregistrering även i fortsättningen ska vara ett offentligt åtagande. I många andra länder sköter det offentliga enbart registreringen.

Vidare föreslås att Lantmäteriet tar över tingsrätternas inskrivningsverksamhet, på samma sju orter där tingsrätternas inskrivningsenheter finns i dag. Med inskrivning menas bland annat anmälan av fastighetsköp och utfärdande av lagfart.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA