Lärarstrejk på Björkbacken fortsätter

SIS2011-04-07
Lärarnas strejk på ungdomshemmet Björkbacken fortsätter. De fyra lärarna har varslat om strejk i morgon fredag och under hela nästa vecka. Fortsätter strejken kan STs medlemmar hamna i en lojalitetskonflikt.

Det var när arbetsgivaren ville ändra ferieanställning till semesteranställning, med schemalagd undervisning även på sommaren, som fyra av de sex lärarna på SiS ungdomshem Björkbacken gick ut i strejk. Samtliga är medlemmar i Syndikalisterna.

Lärarna motsätter sig inte att eleverna skulle kunna få undervisning även på sommaren. Men vill att resurser ska skjutas till:

– Arbetsgivaren har inte kunnat förklara hur förändringen ska kunna genomföras utan att det blir en tyngre arbetsbörda för lärarna. Det är det vi väntar på, säger Klas Rönnbäck, ordförande för Göteborgs utbildningssyndikat och ombud för de strejkande lärarna.

De offentliganställdas förhandlingsråd, OFR, där ST ingår, är emot förändringarna och förhandlingarna slutade i oenighet. Men arbetsgivaren har ändå genomfört den nya ordningen. 

ST ställer sig bakom de strejkande lärarna i sakfrågan, då man inte anser att skolverksamheten förbättras av beslutet. Tobias Bjerman i STs avdelningsstyrelse säger att förhandlingarna med arbetsgivaren kommer att fortsätta:

– Det handlar inte bara om anställningsformen, utan också hur de nya arbetsuppgifterna kommer att se ut. 

ST ställer sig inte neutralt i konflikten. Därför kan behandlingsassistenter som jobbar nära lärarna, behöva gå in och täcka upp. Tobias Bjerman menar att det än så länge rullat på genom att arbetsgivaren har löst situationen på olika sätt. Skulle strejken däremot fortsätta kan behandlingsassistenterna få en ökad arbetsbörda och hamna i svåra etiska bekymmer.

–  Då finns det skäl att vara orolig, säger han.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.