Lärarutbildning i samiska utan sökande

HÖGSKOLAN2017-04-03

Ingen har sökt till den nyinrättade högskoleutbildningen till ämneslärare i samiska för årskurs sju till nio och gymnasieskolan, som regeringen beslutade om 2014. Det rapporterar Sveriges radios Kaliber.

Mikael Vinka, professor i samiska vid Umeå Universitet, förklarar ointresset för utbildningen med att utbildningen inte är anpassad till arbetsmarknaden. Den mesta undervisning som ges i samiska vid svenska skolor sträcker sig till årskurs sex. Det är väldigt få elever som läser samiska i de högre årskurserna. Mikael Vinka menar att regeringen börjat i helt fel ände.

”På sikt så är ju en ämneslärarutbildning något som vi måste ha, under förutsättning att samiskan blir något som förekommer på ett fungerande sätt på högstadie- och gymnasieskolor. Men när man bygger upp något så måste man börja från grunden”, säger Mikael Vinka till Kaliber.

Sverige har fått internationell kritik för att staten inte lever upp till den minoritetsspråkskonvention som undertecknades för 17 år sedan. Enligt konventionen ska såväl samer som andra minoriteter kunna få hela eller en väsentlig del av skolgången på det egna språket. Men dit är det långt för Sverige. Enligt Skolverkets uppgifter till Kaliber begärde 691 samiska grundskolelever att få läsa samiska förra läsåret men bara ungefär hälften, 368 elever, fick det och då ofta bara en timme i veckan.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Högskolan
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA