Lättare att rekrytera till staten

ARBETSGIVARVERKET2010-06-08

De statliga arbetsgivarna tycker att det blir allt lättare att rekrytera lämpliga sökanden. Det visar den konjunkturbarometer för den statliga sektorn som publicerats av Arbetsgivarverket.

Bristen på lediga sökanden till lediga tjänster har minskat. Samtidigt har pensionsavgångarna underlättat kompetensutvecklingen, uppger de statliga arbetsgivarna i vårens konjunkturbarometer från Arbetsgivarverket. Trots att andelen myndigheter som haft omfattande pensionsavgångar har ökat, är fler positiva än negativa till hur kompetensförsörjningen påverkats.

Antalet sysselsatta i staten har också ökat det senaste halvåret. Prognosen för 2010 visar att andelen myndigheter som tror på ökad sysselsättning även i fortsättningen är större än den andel som tror på en mindre sysselsättning.

Undersökningen visar också att budgetomslutningen ökat under föregående år. Men för det här året är det inte längre en majoritet av myndigheterna som tror på en större budget. Arbetsgivarverket förklarar myndigheternas ökade budgetomslutning och sysselsättning andra halvåret i fjol med att välfärdssystemen jobbat på högvarv under krisåret 2009.

Enligt Arbetsgivarverket befinner sig de statliga myndigheterna nu i ett läge där anslagsökningarna framöver kommer att bli väldigt låga och att sannolikheten att klara av även måttfulla löneökningar utan att rationalisera är liten.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA