Levererar trots halverad vinst

EKONOMI2013-02-12

Riksbankens vinst minskade under 2012 med 2 miljarder kronor jämfört med föregående år. Den samlade vinsten blev 1,9 miljarder kronor. Trots det föreslås att 6,8 miljarder levereras till statskassan.

Riksbanksfullmäktige har lämnat sitt förslag till riksdagen om hur Riksbankens vinst för 2012 ska disponeras. Fullmäktige föreslår att 6,8 miljarder kronor levereras in till statskassan. Enligt årsredovisningen är det framför låga ränteintäkter under 2012 som lett till att vinsten halverades jämfört med år 2011.

”Den svaga utvecklingen i omvärlden dämpade redan i början av året utsikterna för den svenska tillväxten. Vi beslutade därför under året att hålla räntan på en nivå som gör att vi kan nå inflationsmålet och stabilisera sysselsättningen i ett lite mer långsiktigt perspektiv samtidigt som vi tar hänsyn till riskerna för finansiella obalanser”, skriver riksbankschefen Stefan Ingves i en kommentar till årsredovisningen.

Riksbanken levererar in ett större belopp för 2012 till staten än hela den samlade vinsten för året. Anledningen är att riktlinjerna säger att inleveransen till staten ska beräknas på ett genomsnitt av de senaste fem årens vinster. Enligt reglerna, som inte är lag men fastställts av riksdagen, ska fyra femtedelar av Riksbankens genomsnittliga överskott betalas in till staten.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA