Linna ny super-DO

DO2008-08-19

Den före detta fackliga juristen Katri Linna blir ny super-DO. Den gemensamma nämnaren blir mänskliga rättigheter, säger hon.

Vid årsskiftet går ombudsmännen för jämställdhet, mot etnisk diskriminering, samt diskriminering på grund av funktionshinder och sexuell läggning ihop i den nya Diskrimineringsombudsmannen, en myndighet som får drygt 100 anställda.

Katri Linna är redan igång med förberedelserna, på heltid från 1 september.

– Just nu arbetar vi med anslagsframställan för nästa år, och det är mycket praktiskt administrativt arbete. Men vi ska också arbeta för att det blir en bra organisation, inte ett plus ett utan något annat.

Vad vill du prioritera under din första tid som DO?

– Det vore förmätet att säga det innan jag har haft en dialog med medarbetarna. Men huvudbudskapet är vår gemensamma nämnare mänskliga rättigheter.

– Vissa har nog uppfattat oss som myndigheter för särintressen, men det handlar om en grundläggande demokratifunktion.

– Vi kommer också att behöva lägga stora resurser på stöd till den offentliga sektorn, med tanke på att även myndigheternas arbete utåt, mot allmänheten, kommer att omfattas av diskrimineringsförbudet.

Blir det bättre för den enskilde med en DO, som politikerna hoppas?

– Det är ju inte huvudargumentet för den nya lagstiftningen, men det är bättre om den enskilde slipper göra en juridisk analys av diskrimineringen. Romska kvinnor, till exempel, vänder sig enbart till nuvarande DO och inte till JämO, trots att det ofta finns ett tydligt könsperspektiv i det som hänt dem.

Hur bra är vårt lagskydd mot diskriminering?

– Lagarna har utvecklats oerhört mycket, mycket tack vare EUs regelverk. På området etnisk diskriminering har vi börjat få ganska många domar, och lagen har visat sig fungera hyggligt. Men det krävs också främjandeåtgärder. Varje diskrimineringsfall är ett slags misslyckande.

Du har ju tidigare arbetat för fackliga organisationer. Hur tycker du att facket sköter sig på diskrimineringsområdet?

– Jag tycker att det har hänt mycket när det gäller enskilda fall där medlemmar råkar illa ut. Man skulle behöva utveckla det förebyggande arbetet. Facken kan bättre än en myndighet bevaka frågorna på arbetsplatsen, och min förhoppning är att vi får fler kollektivavtal på området.

Katri Linna
Katri Linna

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Mångfald
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA