För litet första steg mot utjämnade löner

LÖNER2005-12-20

Om knappt två år ska Försäkringskassans kvalificerade handläggare ha löner i nivå med jämförbara grupper inom staten. Men årets första lönerevision gör många tveksamma till om löftet kommer att uppfyllas.

Av:  Ann-Charlotte Viklund

En del av Försäkringskassans kvalificerade utredare ligger idag upp till 5000 kronor under motsvarande grupper i staten. Löftet att höja medellönen för dessa grupper räddade 2004– 2007 års avtal i sista stund – ST hade hotat med att gå i konflikt.

Borde tagit större steg

– Minst två revisionstillfällen kvarstår. Ingen hade räknat med att få allt på en gång, men ska vi komma ikapp de övriga, borde Försäkringskassan tagit ett betydligt större steg redan nu. Lönerna för de andra i staten står ju inte still, säger Irmeli Fred på Försäkringskassan i Nyköping.

Löneskillnaderna i olika handläggargrupper är stora även mellan länen. Försäkringskassan i Södermanland har haft dålig ekonomi i flera år, bland annat för att man i samband med kassornas senaste uppsägningar valde att behålla sina anställda. Lönerna har därför varit lägre än i grannlänen, förklarar Irmeli Fred.

När ST Press besökte Försäkringskassans länskontor i Nyköping i mitten av december hade alla fått besked om sin egen lön, men väntade på att listorna skulle bli offentliga.

– Det är först när man ser vad de andra i gruppen fått som man vet hur man själv är värderad, säger Irmeli Fred. Själv arbetar hon med bostadstillägg och telefoni.

Enligt sektionsordförande Maud Lundqvist är besvikelsen stor bland många i gruppen kvalificerade handläggare, som inte fick något i den särskilda lönesatsning som gjordes för denna grupp 1 juli i år.

”Ensa” lönerna också

Då fördelades en procent av den totala lönesumman på länsnivå till handläggare som arbetar med ohälsa, arbetsskador, underhållsstöd och samordning av handikappstöd. Påslaget var individuellt och gavs till cirka hälften.

– Säger man att en grupp ska uppmärksammas så räknar naturligtvis alla med att de ska få något. Till exempel bland oss som handlägger underhållsstöd fick endast fyra av femton i länet ta del av extrapåslaget, berättar Gunilla Klangeryd.

Ett av motiven till att förstatliga Försäkringskassan var att man ville öka de försäkrades rättssäkerhet genom att införa enhetlig handläggning och likartad bedömning av olika ärendeslag. Det gammalsvenska ordet ”ensa”, som betyder just enhetlighet, togs i bruk.

Anställda som ST Press talat med i Nyköping tycker att det nu också är dags att ensa lönerna – åtminstone mellan länen.

– För några år sedan jämförde vi våra löner med hela landet för att motivera ett lönelyft till dem som arbetar med krav och inkasso. Vi kom fram till att Försäkringskassan i Södermanland hade de tredje till fjärde lägsta lönerna, konstaterar Else-Marie Andersson.

– Många räknade med tusenlappar men fick hundralappar, säger Irmeli Fred (till höger). Nu undrar hon och arbetskamraterna Gunilla Klangeryd (till vänster) och Else-Marie Andersson hur lönegapet i staten ska tas in.<BR>Foto: Sören Fröberg
Bild: Sören Fröberg
– Många räknade med tusenlappar men fick hundralappar, säger Irmeli Fred (till höger). Nu undrar hon och arbetskamraterna Gunilla Klangeryd (till vänster) och Else-Marie Andersson hur lönegapet i staten ska tas in.<BR>Foto: Sören Fröberg

Fakta Lönerevision

o Den nyligen avslutade första lönerevisionen gjordes på länsnivå och gäller retroaktivt från 1 januari 2005. Den gav mellan 2,8 och 3,0 procent till kollektivet.

Extrasatsningen på prioriterade handläggare gav dessutom 5–7 procent för fördelning i grupperna.

Nästa lönerevision sker i början av 2006 och gäller från 1 oktober 2005.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Löner
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA