Löneskillnaderna fortsätter att minska

JÄMSTÄLLDHET2021-06-22
Förra året minskade löneskillnaderna mellan män och kvinnor i Sverige med 0,1 procentenheter, enligt en rapport från Medlingsinstitutet. Sedan 2007 har skillnaden minskat med 6,5 procentenheter.

Trots ett annorlunda år med försenade lönerevisioner på grund av pandemin minskade löneskillnaderna mellan män och kvinnor något under förra året.

Enligt Medlingsinstitutets officiella lönestatistik ligger den oförklarade löneskillnaden mellan män och kvinnor nu på 4,4 procent. Med oförklarad menas den skillnad som kvarstår när hänsyn tagits till exempelvis skillnader i yrke, ålder, utbildning.

”Den oförklarade skillnaden är inte något mått på diskriminering eftersom alla potentiella orsaker inte är mätbara. Det är en skillnad som är oförklarad i statistisk mening”, kommenterar Medlingsinstitutets generaldirektör Irene Wennemo skillnaden i ett pressmeddelande.

Rapporten visar också att sett över flera år minskar könsuppdelningen i olika yrken. Fler kvinnor kommer in i mansdominerade yrken och fler män i kvinnodominerade.

”Fortsätter den utvecklingen talar det för att löneskillnaden kommer att fortsätta minska även om andra faktorer också spelar in”, konstaterar Irene Wennemo.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.